Köszöntő

Köszöntünk a Magyar Filmhét oldalán!

A Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa 2014. október 13. és 19. között, a Cinema City MOM Park mozijában megrendezi a Magyar Filmhetet.

A Magyar Filmhét célja, hogy a nagyközönség és a filmszakma képviselői megismerhessék a 2012-2014 között bemutatott, vagy bemutatásra kerülő filmalkotásokat. Az egy hétig tartó eseményen nagyjátékfilmek, tévéfilmek, dokumentumfilmek, kisjátékfilmek, animációk és ismeretterjesztő filmek egyaránt vetítésre kerülnek.

A Filmhét október 13-án este a Művészetek Palotájában nyílik meg, ahol Kertész Mihály A tolonc című, idén 100 éves némafilmje felújított, digitalizált változatának ünnepélyes bemutatójára kerül sor. Ehhez kapcsolódóan a MANDA október 14-én filmtörténeti konferenciát szervez A tolonc és az I. világháború címmel.

A Filmhét kísérőprogramjaként az Uránia Nemzeti Filmszínházban szeptember 26-tól Mesterek szemével címmel négy hétvégén emlékeznek meg olyan legendás magyar filmalkotókról, akik már nem lehetnek közöttünk. A nemrég elhunyt Jancsó Miklós, Maár Gyula, Xantus János, Kézdi Kovács Zsolt és Szécsényi Ferenc filmjeit vetítik, valamint Maár Gyula festményeiből kiállítás tekinthető meg.

A Magyar Nemzeti Filmalap a korábbi évek hagyományait felélesztve egészestés játékfilm treatment pályázatot hirdetett a magyar filmszakma aktív alkotói és pályakezdő tehetségei számára: a beérkezett 215 pályamunkából a legjobb 8 forgatókönyvíró a Magyar Filmbörzén mutathatja beprojektjét október 16-án.

Az elmúlt három év magyar filmplakátjaiból ismét lesz Plakátkiállítás a Cinema City MOM Parkban.

A bejegyzés alatt álló Magyar Filmakadémia Egyesület tagjai a Filmhéten megtekinthetik az elmúlt 3 év filmtermését, és jövő januárban titkos szavazással jelölhetik a Magyar Filmdíjakra a szakma legjobbjait. A Filmakadémia tagjai lehetőséget kapnak arra, hogy a Filmhetet követően minden, 2014. december 31-ig moziban vagy televízióban bemutatásra kerülő alkotást is megnézzenek.

A Magyar Filmdíjak gálaestjére 2015 februárjában kerül sor.

***

 

Kedves Fesztiválozók!

A Filmhéten látható alkotások tükrözik szakmánk szellemiségét és kreatív erejét, a magyar film sokszínűségét. Itt tart ma a magyar film.

A Filmhét mottója: "Gyere, ülj mellém!". Hiszünk ugyanis abban, hogy a magyar film megérdemli a közönség szeretetét, a mozibajárók pedig egyre nagyobb számban ülnek majd be a hazai alkotásokra. Fliegauf Bencét, az elismert magyar filmrendezőt idézem: “Most már annyi ‘végreegyjómagyarfilm’ van, hogy lassan nem is kell a ‘végre’. Végre!”

Büszkeségre ad okot, hogy van egy százéves filmünk, amelyet most felújítva láthat a közönség, és amelynek alkotója a világhírű rendező­legendák sorába tartozik. Kertész Mihály A tolonc című felújított, digitalizált filmje a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon kerül bemutatásra a Müpában, majd három vetítése lesz az Uránia Moziban.

A Filmhét mégis elsősorban a jelen alkotóiról, és az elmúlt három év termését tekintve leginkább a fiatal tehetségekről szól. A magyar film nem szűnt meg, hanem nagyon is él. Az egyik ifjú rendező, Mátyássy Áron szavait kölcsönvéve, ezek a filmek teszik nap mint nap nyilvánvalóvá, hogy "a magyar film nem múzeumi tárgy. Élő organizmus."

Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatójaTisztelt Alkotók! Tisztelt Filmszerető Közönség!

Nagy öröm a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa számára, hogy társszervezője lehet az elmúlt három év magyar filmes termését bemutató Magyar Filmhétnek.

A Médiatanács 2011-ben elindított filmtámogatási rendszere, a Magyar Média Mecenatúra program indulása óta közel 450 film és filmhez köthető alkotás – tévéjáték-, ismeretterjesztő-, dokumentum-, animációs, kísérleti- és kisjátékfilm, audiovizuális online tartalom, valamint forgatókönyv – megvalósításához adott támogatást több mint 4,7 milliárd forint értékben. A támogatott filmek közül már másfél száznál több alkotás elkészült, amelynek döntő többségét a Magyar Filmhéten is láthatja a nagyközönség.

Mindenkinek örömteli találkozásokat, tartalmas és élményekben gazdag Filmhetet kívánok!

Kollarik Tamás, az NMHH Médiatanács tagja, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora