Csütörtöki ajánló

Csütörtökön a fiataloké a terep, hiszen nem csupán két elsőfilmes nagyjátékfilmjét láthatjuk ezen a napon, de a még Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjainak alkotásaiból is megnézhetünk egy blokknyi válogatást. De mint a többi napon, most sem lesz hiány a tévéfilmekből, dokfilmekből, ismeretterjesztő filmekből és animációkból a Filmhéten.

Már reggel érzékeny húrokat pengethetünk, hiszen a Tenyérnyi gyerekek a Semmelweis Egyetem három koraszülött-intenzív osztályát mutatja be, az Ammen pedig Magyarország egyik legszegényebb régiójában játszódik. A fiatal filmesek mezőnyét erősíti a Riksaláz, amely az Amszterdamban riksásként dolgozó magyar életébe nyújt betekintést, a Food Markets viszont az 5 érzékünkre fog hatni: a piacok színeit, élénkségét, szagát, hangjait és ízeit viszi vászonra.

Ammen

Magyarország egyik leggyönyörűbb tájára, a Káli medencébe röpíthet el bennünket a Pannon kőtenger, ahol egy nem mindennapi idegenvezető kalauzolja el a nézőt. Akinek ennyi nem elég a magyar tenger környékéből, az váltson jegyet a következő blokkra is, ahol megnézheti A balatoni halászat című ismeretterjesztő filmet. A nosztalgiázni vágyók is találhatnak kedvükre valót, hiszen  este Papp Gábor Zsigmond Magyar retrójának második része és a legnagyobb rajzfilmstúdiónk fénykorát bemutató Pannónia anno is vászonra kerül.

Pannon kőtenger

Még ebéd előtt beugorhatunk a nap animációs blokkjára, ahol megnézhetjük, hogy egy nyuszi és egy őz hogyan oldják meg dimenziós problémáikat (Nyuszi és Őz), hogy Bodor Ádám novellája miként fest megrajzolva (Otthon), és hogy milyen az a hely, ahol a világ minden apró részlete papírból készült (Papírvilág).

Nyuszi és Őz

Nem érdemes pont akkor szakítani, amikor egy egész napon át vizsgálják az orvosok a várnyomásunkat - derül ki a 180/100-ból, azonban van olyan fiatal is, aki a leánybúcsúján jön rá, hogy talán nem az igazinak készül igent mondani (Én ma anyámnál alszom). Ha viszont csak 160 karakterben van időnk elmondani azt, amit okvetlenül közölnénk a másikkal, akkor sokat tanulhatunk az Én is téged nagyon-ból. Sokszor a kezdet sem könnyű, de a vég még nehezebb, a halállal való szembesülés két (sőt három!) formáját ismerhetjük meg Búcsú-ból és a Szívradírból.

180/100

Csütörtökön Zomborácz Virág két filmje is feltűnik a vásznon: Horváth-Molnár Pannával közös animációja, a Dipendenza abszurd humorral fűszerezett melodráma, de első nagyjátékfilmje (Utóélet), amelyet Karlovy Varyban mutattak be, bár nehéz témát taglal, mégsem nélkülözi a különleges humort.

Utóélet

Abszurd látásmódú nagyjátékfilmekből csütörtök este nem lesz hiány. Pálfi György szkeccse, a Karlovy Varyban háromszorosan díjazott Szabadesés, hét élet és életkor problémáiba enged betekintést, Novák Erik akició-vígjátéka, a Fekete leves egy unortodox módon összeválogatott rablóbanda kalandjait meséli el, Bodzsár Márk első nagyjákfilmje (Isteni műszak) pedig egy mentőautó személyzetének megdöbbentő üzelmeit tárja elénk.

Isteni műszak

A teljes csütörtöki program itt található.

A filmekre jegyek a Cinema City MOM Park Mozi jegypénztárában, vagy online a www.cinemacity.hu oldalon egységes 610 forintos áron válthatók.