Elsőfilmesek a Magyar Filmhéten

Hét elsőfilmes rendező nagyjátékfilmjét is láthatja majd a közönség október 13-19. között a Magyar Filmhéten. Bodzsár Márk Isteni műszak, Herczeg Attila Megdönteni Hajnal Tímeát, Császi Ádám Viharsarok és Zomborácz Virág Utóélet című, a mozikban már korábban bemutatott munkái mellett Kerékgyártó Yvonne Free Entry című alkotása, Kincses Réka Szülőföld, szex és más kellemetlenségek, valamint Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmjei a hivatalos premier előtt futnak majd a MOM Parkban a Filmhéten.

Kerékgyártó Yvonne Free Entry című alkotásában Betti (Pusztai Luca) és 'V' (Barta Ágnes) titokban, pénz nélkül szöknek be a Szigetre. A felszabadult kalandnak induló fesztiválozás egészen új fordulatot vesz, amikor a két tizenéves lány elveszti egymást az éjszakában. A film - melynek világ premierje a neves, wiesbaden-i goEast fesztiválon volt és később elnyerte az újvidéki Cinema City fesztivál fődíját – október 13-án, hétfőn 19:45-kor és 19-én, vasárnap 21:30 – kor lesz látható.

Free Entry

Október 14-én, kedden 19 órakor és 16-án, csütörtökön 21.30-kor újra megnézheti a közönség Bodzsár Márk Isteni műszak című filmjét, mely abszurd humorral meséli el egy mentőápoló alászállását az éjszakába, ahol beavatást nyer a halottasbizniszbe és az ahhoz kötődő kegyetlen elvbe: a halál nem válogat, az ember igen. A filmben olyan nagyszerű színészeket láthatunk, mint Ötvös András, Keresztes Tamás, Rába Roland, Nagy Zsolt, Zsótér Sándor és Hegedűs D. Géza.

Isteni műszak

Zomborácz Virág Utóélet című munkájában is fontos szerepet játszik a halál. A film főhőse Mózes, egy huszonéves, szorongó fiú. Amikor lelkész apja váratlanul meghal, szinte megkönnyebbül: elhárult a veszély, hogy kezdenie kelljen valamit az életével. Csakhogy a lelkész szelleme kísérteni kezdi Mózest. Az október 16-án, kedden 18:15-kor, valamint 17-én, szerdán 21:15-kor vetített filmben Gálfi László, Gyabronka József és Csákányi Eszter felejthetetlen alakítást nyújt.

Utóélet

Utóbbi feltűnik Kincses Réka október 18-án, szombaton 16:15-kor vetítésre kerülő alkotásában, a Szülőföld, szex és más kellemetlenségek-ben is. Zsuzsi és Sándor Németországban élnek egy nagyváros szélén és látszólag beilleszkedtek. Kelet-Európai múltjukra semmi sem utal. Zsuzsi azt mondja, honvágya van, Sándor, hogy neki semmi sem hiányozna, ha a felesége közel engedné magához. Amikor a gyerekek vakációra utaznak, a pár évek óta először marad kettesben. Szerencsére váratlan látogatók érkeznek.

Szülőföld, szex és más kellemetlenségek

Reisz Gábor, az idei Cinefesten díjat nyert VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című alkotása október 17-én, pénteken 21:30 órakor és 19-én, vasárnap 21 órakor lesz látható a Filmhéten. Komplikált a helyzet, amikor nem emlékszel, hogy szüleid egyhavi fizetését miként verted el egy átmulatott éjszaka során egy lisszaboni repjegyre. Itt tart most Áron, aki számtalan kortárs komplexus birtokosa; frissen végzett az egyetemen, barátnője elhagyta, a szülei tartják el amíg munkát és alkalmanként motivációkat keres. Budapesten él, ami semmiképpen sem olyan, amilyennek a dizájnos útikönyvek festik.

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan

Császi Ádám Viharsarok című filmje – október 18-án 21:45-kor és 19-én, vasárnap 20:00 órakor - a vidéki Magyarország hangulatát tárja elénk. Egy vesztes mérkőzés és csúnya vita után a német futballcsapatban játszó Szabolcs átgondolja életét, és hazamegy Magyarországra az egyszerűbb élet reményében, ahol hamarosan találkozik Áronnal, és kölcsönös vonzódás alakul ki a fiúk között.

Viharsarok

Végezetül Herczeg Attila százezres hazai nézőszámot túllépő Megdönteni Hajnal Tímeát című romantikus vígjátéka Osvárt Andrea, Jordán Adél, Simon Kornél, Szabó Simon és Lengyel Tamás főszereplésével október 18-án 20:00-kor és 19-én, vasárnap 18:45-kor lesz látható a Filmhéten.

Megdönteni Hajnal Tímeát

A teljes program a www.filmhet.hu oldalon található, a vetítésekre 610 Ft-os egységáron válthatók jegyek a Cinema City MOM Park jegypénztáraiban és a www.cinemacity.hu honlapon.