Hétfői ajánló

Igazi filmcsemegével indít hétfőn a Magyar Filmhét, aki azonban nem akar estig várni, az már délelőtt megkezdheti a filmmaratont. Rengeteg dokumentum- és ismeretterjesztő film várja az érdeklődőket, de találnak filmet a történelmi témák kedvelői, a zenerajongók és azok is, akiket semmi más nem érdekel, csak a szerelem.

Igazi filmritkasággal nyílik meg hétfő este a Magyar Filmhét a Művészetek Palotájában, hiszen a nézők ekkor láthatják először Kertész Mihály A tolonc című, idén 100 éves némafilmjének felújított, digitalizált változatát. A Casablanca (1942) Oscar-díjas rendezője, Michael Curtiz, azaz Kertész Mihály, ezt a filmet Kolozsváron forgatta még 1914-ben. A főszerepben a korszak színészóriása, Jászai Mari, továbbá Berky Lili és Várkonyi Mihály korabeli filmsztárok láthatók.

A tolonc

Aki nem akar estig várni, az már hétfő délelőtt megkezdheti a filmmaratont. Az érdeklődők rengeteg dokumentumfilm közül válogathatnak: az Ammen egy kis szatmári falu cigánysorának életébe nyújt betekintést, melynek lakói felvették a baptista vallást. A Dr. Lala az ismert bohócdoktor mindennapi varázslatait hozza közelebb a nézőhöz, míg a Felsőbb parancs a szerb-magyar határon át zajló tiltott határátkelésről szól. De a nap folyamán láthatunk filmet az első világháborúról (És a levelek lehullottak), a kulákoknak minősített magyar középparasztság tragédiájáról (Kulák volt az apám) vagy az erőszakos kollektivizálásról (Belépési nyilatkozat).


Dr. Lala

A zenerajongók Balassa Sándor zeneszerző életével ismerkedhetnek meg behatóbban (Dal a Sümegvár utcából). A Hangjegyesek egy százéves múltra visszatekintő muzsikusdinasztia portréját kínálja, míg a VHK - Akik móresre tanították a halált című dokumentumfilm az underground meghatározó zenekarának útját követi nyomon. Az alkotók ismert (A Hópárduc talpra áll; Albert Flórián) és ismeretlen hősöknek (A mozigépész) is emléket állítottak dokumentumfilmjeikben. A Körhinta, a Hannibál tanár úr és Az ötödik pecsét rajongóinak hétfőn kihagyhatatlannak ígérkezik a 75 perc Fábri Zoltán filmrendezővel című alkotás.


Albert Flórián

A hétfői ismeretterjesztő kínálat is sokszínű programot kínál. Így az érdeklődők láthatnak filmet egy olyan expedícióról, melyet ellenséges, zord, kietlen, szinte földönkívüli tájakon indítottak az alkotók – érdekessége ugyanakkor, hogy mindehhez elég volt Magyarországon, egészen pontosan a Bakonyban és a Duna mellett körülnézniük (A bauxit expedíció). Az életmentő című alkotás Semmelweis Ignác korszakalkotó felfedezésének és tragikus halálának okait járja körül, míg az Endemica Hungarica olyan különleges állatokról szól, amelyek bár Európa szívében élnek, mégis a Föld legritkább fajai közé tartoznak. Aki máig őrzi magában gyerekkori dinórajongását, az a magyar dinoszaurusz-vadászok nyomába eredhet (Dinoszauruszok és vadászaik), a Budapest underground 2. része segítségével pedig a föld alá bújhatunk. A Befogad és kitaszít a világ a személyes gyászmunka stációiról szól, A griff, a dámvad és a varjú pedig Gróf Bánffy Miklós, Kós Károly és Báró Kemény János, három nagyformátumú polihisztor életét és munkásságát mutatja be.

Budapest Underground

A kisjátékfilmes szekcióban egy minden ízében különleges vendégvárásról (Valaki vacsorára), egy titkokkal teli nyaralásról (Vakáció a tengerparton), és a napi megélhetésért folyó abszurd versenyről (Minimál) láthatunk filmet. Az Én is téged, nagyon sms-ekből rajzol karaktereket és történeteket, az Én ma anyámnál alszom egy félresikerült lánybúcsúról mesél, a Café Kör pedig egy ígéretesnek induló randevút állít története középpontjába, mely a bosszú jegyében félelmetes és misztikus módon zárul le.

Én is téged, nagyon

Az animáció kedvelői a krétával rajzolt thrillertől kezdve (My Name is Boffer Bings) a továbbgondolt klasszikusokig (Grimm Café) ugyancsak kedvükre válogathatnak. Ebben a blokkban láthatunk animációs filmeket egy karakter és saját, megvadul árnyéka közötti küzdelemről (Ill Breed-ing), egy irigy medvéről (Egy fazék méz), és egy magányos jetiről (The Last Yeti). A Sakk! egy százéves sakkparti rekonstrukciója a lejegyzett lépések és egy sokszor átretusált fénykép alapján, A jókedvű örmény temetése pedig az élet és halál, a keserűség és a vigasz, a humor és a tragikum összefonódásának állít emléket.

The Last Yeti

Kora délután A galamb papné című tévéjátékfilm egy ellentétes érdekekből, vágyból, szerelemből építkező férfi-nő kapcsolatot állít fókuszba. A nagyjátékfilmek kedvelői számára a romantikus vígjátékoktól kezdve (Nejem, nőm, csajom) az ifjúsági sci-fin át (Aura) a huszadik századi családtörténetekig (Bedobozolt kacatok egy Magyar litánia) sokszínű és széles lesz a kínálat. Az erdő egy olyan szerbiai magyar család fia után kutat, aki egy napon hirtelen eltűnik a drogrehabról, míg a Free Entry a Szigetre közösen belógó, majd ott sajátos versengésbe kezdő barátnőpáros nyomába ered.

Free Entry

A teljes program itt található.

A filmekre jegyek a Cinema City MOM Park Mozi jegypénztárában, vagy online a www.cinemacity.hu oldalon egységes 610 forintos áron válthatók.