Keddi ajánló

Ha kedd, akkor Cannes. Ugyanis mindhárom idén Cannes-ban versenyző magyar alkotást ezen a napon tekinthetjük meg a Magyar Filmhéten. Fellázadt kutyák, hisztérikus elefánt, egy csodálatosan tehetséges ló is szerepet kap ma, de lesz több focis film, misztika, ármány és szerelem is a MOM Parkban.

A keddi nap reggel tíztől egészen a késő esti órákig számtalan érdekességet tartogat. Csak a dokumentumfilmek esetében 19 blokkból válogathatunk: délelőtt megtekinthetjük Ferenczi Gábor a magyar csodáról, Overdose-ról szóló alkotását (Overdose - Vágta egy álomért), vagy a Mélyvízt, amely egy igazán tehetséges úszó kisfiúról szól, akinek - úgy látszik - egy ideig megtöri sportkarrierjét egy betegség. Gulyás János dokfilmjéből (Mintha nem otthon lennénk…) megtudhatjuk, hogy mi történt az elmúlt években a vörösiszap-katasztrófa károsultjaival, délután pedig a focirajongóké a terep, hiszen Kocsis Tibor Magyarok a Barcáért című filmjéből közelebbről ismerhetjük meg az ötvenes évek „Messijét”, Kubala Lászlót. Akik csak este érnek rá, azok se keseredjenek el: Mátyássy Áron Tatafilmjében egy csodálatos koreográfussal, Novák Ferenccel foglalkozik, a Cinefesten már közönségdíjjal kitüntetett Parador Hungaro pedig egy Kolumbiában élő magyar kolbászsütő életébe enged betekintést.

Overdose

Az animációs filmesként ismert Jankovics Marcell most egy ismeretterjesztő filmmel is előállt, Magyar szentek és boldogok - Az országegyesítő címmel készített filmet Szent Istvánról. De megismerhetjük Magyarország harmadik legnagyobb barlangját, a Pilis alatt húzódó Ariadne-barlangrendszert (Ariadne barlangjai - Húsz év a Pilis mélyén), a tájépítészek mesterségével (Tájtitkok tudói), népi gyógymódokkal (Gyógyító hagyomány - Füvesasszonyok, kenőemberek), és a 19. század egyik legnagyobb zenei alakjának, Liszt Ferenc gondolkodásmódjával, emberi oldalával is megismerkedhetünk.

Mélyvíz

Amit esetleg kihagytunk az elmúlt években a tévében, most behozhatjuk. Kedden három blokkban nézhetünk tévéfilmeket a MOM Parkban. A Pillangó végleteken keresztül ragadja meg a férfi és a nő közötti vonzódást. A vidéki életet színét és fonákját, a változó világ támasztotta kihívásokkal birkózó vidéki közösséget, a hagyomány és a jelen ütközését egyaránt mutatja be A rögöcsei Csoda. Misztikus világba kerülhetünk, ha a Fekete krónika egy-egy epizódját választjuk, hiszen az egyik rész (A louduni ördöghajsza) egy nyugat-franciaországi kisváros Orsolya-rendi kolostorába kalauzol el bennünket, ahol négyszáz évvel ezelőtt különös ördögjárás borzolta a kedélyeket, a másik rész (A tüzes bíróság) pedig XIV. Lajos uralkodásának idején, Párizsban jár utána a fekete mágiának. Megtudhatjuk, hogyan dolgozik a bűnügyi fantomkép-rajzoló (A rajzoló), kamaszok ártatlannak tűnő játékát pedig A régi házban dolgozza fel.

Fekete krónika - A tüzes bíróság

Sok rövid, de annál magával ragadóbb rajzfilmet láthat az, aki beül a kedd délutáni animációs blokkra. Zomborácz Virág és Horváth Molnár Panna Dipendenzája egyszerre bájosan és abszurd módon meséli el egy szerelmi háromszög történetét, Bodor Ádám Tanyai lány című novelláját Gelley Bálint rajzolta vászonra (Otthon). A WWF Hungary számára készített image film (Papírvilág) egészen közel hozza hozzánk a makrovilágot, egy indiai mese adaptációjából pedig megtudhatjuk, hogy Hogyan keletkezett a világ. Ha rettegni szeretnénk, akkor a Blackwood című rémmesére, ha viszont a Holdig szeretnénk szállni, akkor Felvidéki Miklós animációjára (Fly Me to the Moon) lesz szükségünk.

Otthon

Két Cannes-t megjárt kisjátékfilmet is megcsodálhatunk ezen a napon: A kivégzésben egy testvérpár osztálytársaikkal újra meg újra eljátsszák a Ceausescu házaspár kivégzését, miközben szüleik házassága romokban hever, a Provinciában pedig egy srác véletlenül belecsöppen a római kori ásatásba. Szabó Simon Európa-díjra jelölt kisfilmje (Fal) szintén vászonra kerül ezen a napon. A vaksággal sújtott festőlányra talál rá a szerelem a Strange Kind of Love-ban, egy pár veszélyes játékba fog a Játszótársakban, egy döntésképtelen lány pedig megméretteti külalakját a Szépségkirálynőben. Tóth Barnabás megindító alkotásában (Újratervezés) kiderül, hogy néha a másik legidegesítőbb tulajdonságai hiányoznak a legjobban, M. Tóth Géza pedig két szerepet is osztott Osvárt Andreára a YES-ben.

Újratervezés

Már ismert, de különleges nagyjátékfilmekkel vár mindenkit ez a nap. Kora délután Bernáth Zsolt ifjúsági filmjére, az Aurára válthatunk jegyet, de kora este is a fiataloké lehet a terep, hiszen Mátyássy Áron Berosált a rezesbanda című filmje is levetítésre kerül. Ha komolyabb vizekre szeretnénk evezni, újranézhetjük Mundruczó Kornél Cannes-ban kétszeresen díjazott Fehér Istenét, amely egy kislány és egy kutya elszakíthatatlan barátságának történetét meséli el egy olyan világban, ahol az életnek nyertesei és vesztesei vannak, és ahol a származás újra élet-halál kérdéssé vált. Rögtön utána Szász János Karlovy Vary-ban kitüntetett Ágota Kristóf-adaptációjára, A nagy füzetre válthatunk jegyet, amelyben egy ikerpárral azonosulva térhetünk vissza a múltba. Az elsőfilmes Bodzsár Márk abszurd vígjátékát, a Isteni műszakot is kedden nézhetjük újra, hogy aztán Orosz Dénes romantikus vígjátékával, a Coming Out-tal zárjuk a napot.

A nagy füzet

A teljes program itt található.

A filmekre jegyek a Cinema City MOM Park Mozi jegypénztárában, vagy online a www.cinemacity.hu oldalon egységes 610 forintos áron válthatók.