Szerdai ajánló

Ha szerda, akkor premier, és ha premier, akkor Senki szigete. Addig is azonban még sok-sok film pereg a vásznakon, lesz közöttük történelmi, és kanapéváltogató, meg szkeccs. Meg persze sok-sok ismeretterjesztő és dokfilm, a kicsikről nem is beszélve.

Szerda kora délután A vizsgával alapozhatják meg a történelmi hangulatot a műfaj rajongói, ráadásul duplázhatnak, hiszen ugyanezen a napon vetítik az 56-os trilógia friss darabját, a tv-játékblokkban induló Szabadság-különjáratot. Rögtön utána ugyancsak egy történelmi alkotásra ülhetnek be a nézők, ez lesz az Utolsó órák, amelyben Batthyány Lajos siralomházban töltött óráit eleveníti fel László Zsolt és Szabó Kimmel Tamás. A Drága Elza! a második világháborús napokba repít vissza; ebből kiderül, hogy a fiatal házas honvéd számára még a keleti front poklánál is akad rosszabb.

Vizsga

A dokumentumfilmek közül is több kimondottan a történelemre fókuszál. Zalkai Zoltán dokumentumfilmes a főbb Gulág-régiókat járta végig kamerájával (Gyaloglás Gulágföldön - Tajmir-Norilszk), míg a Stigma című alkotás egy asszony drámai sorsán keresztül mutatja be, hogy a totalitárius rendszer titkosszolgálata miként tette tönkre emberek életét. Több dokfilm foglalkozik a kulákok sorsával is (Kulák volt az apám, Elhallgatott történelem - Ha a kulák mozdulna). A Fekete aranyláz az olajszőkítési botrány szálait igyekszik kibogozni, A Malizoli pedig az uzsorások ellen fellépő drávapiski polgármester nyomába ered. De lesz dokfilm a bogotai magyar kolbászsütő és a világot járó amerikai barátságáról (Parador Húngaro), akárcsak a vak, feketeöves aikido-mesterről, aki önvédelmi módszert fejlesztett ki látássérültek számára (Fehér kard).

Drága Elza

Az ismeretterjesztő filmek között kutatva elmerülhetünk a Pannónia Filmstúdió világában (Pannónia anno), megtudhatjuk, kik azok a patakgörbítők (Mese a somogyországi patakgörbítőkről), kutathatunk a "magyar ezüst" után (A bauxit expedíció), és Kós Károly nyomában - még ha képletesen is - megbújhatunk A nagy fa árnyékában.

Pannonia Anno

A kisfilmek alaphangulatát rögtön két adaptáció adja meg: a Bán Zsófia írásán alapuló Vénusz átvonulásban Péterfy Bori taxisként debütál, míg ugyanő a Parti Nagy Lajos novelláján alapuló Kispárizsban a falubeli asszonyokkal ölre megy néhány csillogó göncért. A Turiszt párkapcsolati válságát egy kínai turistalány kavarja fel, az Ischler pedig azt mutatja meg, hogy a gonosz néha egészen váratlan helyekről bukkanhat elő.

Vénusz átvonulás

A szkeccsfilmek rajongói ma kedvükre válogathatnak, hiszen a Nekem Budapest mellett a Couch Surf is a műfaj kedvelőinek kedvez. A Sherlock Holmes nevében vetítése alatt kiskamasz nyomozóknak drukkolhat a néző, de aki a premierekre hajt, annak kihagyhatatlan lesz Török Ferenc új filmje, a Senki szigete esti vetítése.

Couch Surf

A teljes program itt található.

A filmekre jegyek a Cinema City MOM Park Mozi jegypénztárában, vagy online a www.cinemacity.hu oldalon egységes 610 forintos áron válthatók.