Szombati ajánló

Nagyjátékfilmes dömpingre számíthatunk szombaton a Magyar Filmhéten, hiszen tizenkét hosszú alkotásra is beülhetünk a MOM Park mozijában. De - ahogy megszokhattuk - tévéfilmből, dokumentumfilmből, ismeretterjesztő alkotásokból, kisfilmekből és animációból sem lesz hiány.

Milyen ember a magyar férfi? Hát bajuszos. Lakos Nóra erről a büszkén viselt szőrzetről készített dokumentumfilmet Magyar bajusz címmel, amelyben bemutatja a magyar bajusztársaság tagjait, és azt is, hogy hogyan szerepelnek a Bajusz Európa Bajnokságon. Ilyen vidám szombat délelőttöt követően, ebéd után rögtön alá is szállhatunk a mélybe a Vakondok második részével, amely számítógépre írt programok által létrehozott művészeti alkotásokkal és a demoscene szubkulturával ismertethet meg bennünket.

Magyar bajusz

Lerner Balázs ismeretterjesztő filmjével szintén a föld alá tekinthetünk (Budapest Underground, 2. rész), amelyben Varga Líviusz különös kalandra hív bennünket: a Budai-hegység páratlan képződményekkel büszkélkedő barlangjaitól a Várhegy kazamatáin keresztül a Kőbánya alatti elárasztott pince- és bányarendszerig. A paleontológia iránt érdeklődőknek is tudunk ajánlani filmet szombatra, dr. Babinszki Edit filmje a magyar őslénykutatók munkáját tárja elénk Dinoszauruszok és vadászaik című alkotásában.

Budapest Underground

Mindenkiben él - vagy egyszer régen élt - a vágy, hogy indián lehessen. Szemző Tibor Vágy, hogy indiánok lehessünk címmel készített kisfilmet Franz Kafka utolsó szerelméről és utolsó barátságáról. Közvetlenül ezután Dombrovszky Linda rövid alkotását tekinthetjük meg: a Hetvenes áldokumentumfilm, amelyben egy olyan groteszk világot képzelt el a rendező, amelyben a hetven év feletti időseket humánus módon elaltatják. A délután is bővelkedik kisfilmekben. Megnézhetjük az elsősorban animációs rendezőként ismert M. Tóth Géza alkotását, a YES-t, amelyben Osvárt Andrea egyszerre két szerepet is eljátszik, Tóth Barnabás megindító Újratervezését, amelyben kiderül, hogy a legidegesítőbb tulajdonságunkat is lehet szeretni, illetve Kárpáti György Mór kisfilmjét, idei cannes-i fesztivált is megjárt Provinciát.

Provincia

Kora délutántól késő estig válogathatunk a tévéfilmekből. Madarász Isti A legyőzhetetlenek című tévéfilmjében négy kamasz raftingtúráját kísérhetjük nyomon, amely nem ér olyan felhőtlen véget, mint ahogy azt a fiatalok hitték a kaland elején, Miklauzic Bence Hőskeresőkje pedig egy olyan falut mutat be a rendszerváltás táján, amely lakói kénytelenek szembenézni a múlttal. Ha még régebbi múltba utaznánk, lesz miből válogatnunk. Szász Attila A berni követe és Fazakas Péter Szabadság - Különjárat című alkotása is az ötvenes években játszódó történetet mesél el, az Utolsó órák című tévéfilm, amelyet Vecsernyés János rendezett, pedig Gróf Batthyány Lajos siralomházban töltött utolsó óráit követi végig.

Szabadság - Különjárat

Akiknek nem sikerült eljutni hétköznap a Magyar Filmhétre, azok sem maradnak le a nagyjátékfilmekről, hiszen tizenkét hosszú fikciós filmet is megnézhetnek a MOM Park moziban. Balogh György ifjúsági filmjével, a Tüskevárral indíthatjuk a napot, majd egy középkorú párral indulhatunk fiuk keresésére Az erdő című filmben. Örökre beleivódhat a tudatunkba a “haj hangja”, ha megnézzük Deák Krisztina Aglajájában Ónodi Esztert, és ráismerhetünk szorongásainkra Pálfi György Szabadesésében. Újranézhetjük A nagy füzetet, vagy a Viharsarkot is, a Szülőföld, szex és más kellemetlenségek pedig egy fontos témát fontolgat: menni vagy maradni?