Vasárnapi ajánló

A Filmhét utolsó napján többek között a gyerekeké lesz a terep, de azok is találnak maguknak kedvükre valót, akik a hét közben nem tudtak időt szakítani maguknak játékfilmekre, tévéfilmekre, kisfilmekre, dokfilmekre, ismeretterjesztő filmekre és animációkra.

Reggel tíztől egészen késő estig az 1-es teremben a fiatal korosztály találhat magának kedvére való alkotásokat. Az egészen kicsik Bogyónak és Babócának örülhetnek, de lesz animáció s válogatás is olyan rajfilmekből, mint a Bab Berci kalandjai, Berti a rózsaszín barika, vagy Lázár Ervin Négyszögeltű kerek erdő című meséjének animációs adaptációja. A kicsit idősebb gyerekek is találhatnak kedvükre valót vasárnap. Az Átok rendezője, Mátyássy Áron Berosált a rezesbanda címmel készített ifjúsági filmet, de a Fekete István művéből készült Tüskevár is levetítésre kerül. Misztikus alkotást is választhatnak a fiatalok, a Sherlock Holmes nevében egy vidéki kisvárosban játszódik, ahol furcsa dolgok történnek, bár a felnőttek mindebből semmit nem vesznek észre. A huszonéves generációt célozza meg Kerékgyártó Yvonne “Szigetfilmje”, a Free Entry.

Berosált a rezesbanda

A Filmhét délelőtti lendületét ezúttal is a dokfilmek adják meg. A Mária-úttal rögtön zarándoklatra indulhatunk egy Közép-Európán átívelő, Mária-kegyhelyeket bemutató film segítségével. A Székely lelemény azt mutatja be, hogy egy pici falu annak idején hogyan játszotta ki némi furfanggal a Securitatét, a Besence Open pedig egy szegény és elfeledett magyar zsákfalu túlélését, és egy elsőre merésznek tűnő álom megvalósítását mutatja be. A Nemzeti dokumentumfilm az Alföldi Róbert vezette Nemzeti utolsó hónapjait örökítette meg, míg A nyomsávon arra keresi a választ, milyen lehetett az élet a vasfüggöny innenső oldalán. Az Elhallgatott gyalázat a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszak lehetséges okait kutatja történészekkel, pszichológusokkal, az áldozatokkal és veteránokkal beszélgetve. A Szabadság szárnyán egy 1971-es repülőgépeltérítés történetének szálait igyekszik szétbogozni; akkor hat, fegyverrel felszerelkezett fiatal a Nagyvárad-Bukarest repülőjárat négyfőnyi személyzetét és tizenhat utasát túszul ejtette, majd a gépet Bécsbe kényszerítették. Az akció szervezője, a ma 73 éves Moka Béla visszaemlékezése nyomán elevenednek meg a negyven évvel ezelőtt történtek.

Szabadság szárnyán

Az ismeretterjesztő filmek kedvelői megint kedvükre válogatnak a színes kínálatból. A zenész Varga Livius ezúttal a rengetegbe vetette be magát, és azt próbálja kinyomozni, milyen lehetett a körülötte lévő élőhely évezredekkel korábban (Az időgyűrű ura, 3. rész). A Hónapsoroló - Az élő örökség ezúttal a májust veszi sorra, a Pannon kőtenger pedig a Káli medencébe invitál. A Balatoni halászat a múltat és a jelent vizslató oknyomozás mellett olyan embereket mutat be, akik soha nem tesznek le a nagy fogásról. Az életmentő című alkotás Semmelweis Ignác életének és munkásságának történetét tárja elénk, a Valamit visz a víz pedig a Pet Kalózok mindennapos küzdelmeit villantja fel a Tiszán.

Az időgyűrű ura

Nem csupán gyerekeknek kínál animációt a Magyar Filmhét utolsó napja. Két blokkban is nézhetünk olyan filmeket, mint például Csáki László My Name is Boffer Bings című alkotása, amely krétával rajzolt thriller és sötét humorral meséli el a kapzsiság és nyereség utáni vágy örökös történetét. A Jókedvű örmény temetésében a keserűséget a vigasz felvillanása váltja fel, a sötét színeket az irónia és a humor könnyed hangvétele, a Grimm Caféban pedig megtudhatjuk, hogy mi történt a leghíresebb mese hősökket azután, hogy véget ért a történet. Az elmúlt évek két nagy animációs slágere, a Nyuszi és Őz, továbbá a Symphony No. 42 is megtalálható lesz a blokkokban. Megtudhatjuk, hogy milyenek a macskák (Hát, (m)ilyenek a macskák), de hogy Dorottya hogyan győzi le a hisztit, de a megbánásról és a megbocsátásról is láthatunk filmet (Fából faragott királyfi).

My Name is Boffer Bings

A kisfilmek kedvelői délután jöjjenek a MOM Park mozijába, mert egészen késő estig öt rövidfilmes blokkra is beülhetnek. Lichter Péter kísérleti alkotásában (Rimbaud) a neves költő nyomába jár, a Sintérben egy bokszoló kényszerül kemény keresetkiegészítési lehetőség után nézni, a Bocs!-ban pedig megtudhatjuk, hogy Ónodi Eszter szerint megvásárolható-e a megbocsátás. Péterfy Bori taxisofőrként tűnik fel a Vénusz átvonulásban, a Kispárizsban pedig az éjszaka leple alatt küzd egy “csini darabért”.

Kispárizs

A tévéjátékfilmek között a Pillangó egy végletes érzelmektől fűtött férfi-nő kapcsolatnak állít emléket, a Földindulás pedig egy ormánsági kis falu kegyetlen döntésekkel teli mindennapjait mutatja be. A rögöcsei csodából kiderül, hogy egy újragondolt Miska-kancsó is mekkora felfordulást tud okozni, míg a Fekete krónika két filmje (A louduni ördöghajsza, A tüzes bíróság) a misztikus múltba vezet vissza bennünket. A vizsgában egy egészen különleges procedúrában merülhetünk el nyakig, melyben a becsület, a lojalitás, a bizalom fogalmai a végletekig újra- és újraértékelődnek.

A vizsga

Számos nagyjátékfilm közül válogathatunk vasárnap a Filmhéten. Két szkeccsfilm is feltűnik a vásznon: a Nekem Budapest az Enyedi-Máthé rendező-forgatókönyíró osztály szerelmi vallomása a városhoz, Dyga Zsombor Couch Surf-jében pedig a kanapék mesélnek. A könnyed szórakozásra vágyóknak a Nejem, nőm, csajomat, vagy a Megdönteni Hajnal Tímeát ajánlhatjuk, akik komolyabb vizekre eveznének, azok válasszák Császi Ádám Viharsarok című alkotását, vagy a Novák Erik rendezte Fekete levest. A cirkusz egyszerre varázslatos és kegyetlen világába kalauzol Deák Krisztina Aglajája, és újra megnézhetjük a pénteken Budapesten bemutatott VAN, valami furcsa és megmagyarázhatatlant is.